Exposició “Els cartells de la Fira del Vi Pollença”

 

2004 / 2005

Els inicis foren molt experimentals.

A aquell moment treballava amb la cal·ligrafia experimental, em va agradar la idea de jugar amb el vi com a tinta i la copa com la ploma que escriu, varen sortir aquestes formes orgàniques que recorden a terra a quelcom primigeni / primitiu.

Després vaig veure que aquesta imatge tenia una lectura negativa també perquè a aquells moments el dissabte horabaixa es convertia gairebé amb una botellada on l’interès per al vi minvava i pujava en excés l’ambient de festa, els cellers no estaven gaire contens amb aquesta situació, ja que veien que el públic ja tant li era el vi que bevia.

 

A partir del 2006 vaig pensar que la imatge havia de ser elegant i que dugués directament a la idea de tastar vi, vaig començar a treballar amb la copa i també amb els nou colors de la marca turística de Pollença. El 2007 vàrem introduir el lema “el tast en saviesa”. A més aquest any vàrem dur a terme dues activitats paral·leles: Un curs d’iniciació al tast de vins Mallorquins i una conferència sobre les varietats autòctones. El 2008 la imatge és d’una copa amb una gota de vi, imatge suggerent, eludint el vi com a líquid preciós, on per arribar a un bon vi s’han de cuidar tots els processos. A més varen acompanyar-la del lema “La Fira de la Cultura i el Coneixement del Món del Vi. Veniu a gaudir-la amb saviesa!”.

El 2009 vàrem continuar amb la copa amb el gest d’omplir la copa per tastar i continuant amb el mateix lema. El 2010 també continuarem amb la copa i un Fons de text amb llatí que parlava sobre les bones maneres de beure vi, és a dir tastar-lo sense passar per poder gaudir dels seus secrets.

 

El 2011 hi ha un canvi amb la imatge, aquest any treballa'm sobre el concepte de descobrir tant les novetats com els mateixos vins de les Illes, ja que aquest any per primera vegada varen tenir algun celler de Menorca i també Eivissa, surten tres botelles de vi empaquetades evocant l’ancià de desempaquetar-les i descobrir aquests vins. El lema d’aquest any va ser: Vine a conèixer els vins de les Illes.

 

La imatge del 2012 torna a sortir la copa, aquesta vegada d’una forma molt més suggerent i també elegant, és el reflecteix d’una copa de vi sobre un mantell blanc, el lema: El vi és una petita obra d’art. Amb la mateixa raïm es poden elaborar propostes molt diferents. Aquest any ja es començà a notar cada vegada més com els cellers, experimenten, amb diferents varietats de raïm, treballant amb les mescles, el temps de maceració, d’envelliment, etc.

 

La Fira del 2013, celebràvem el 10è Aniversari fèiem un canvi d'imatge, també amb la tipografia i els colors, fem una composició amb la fulla de la parra sobre un Fons de fusta, que curiosament pot canviar bastant d’una varietat a altra.

 

El 2014 treballant amb una imatge de la planta de la parra, amb arrels i terra. Com sempre ressalta Josep Bibiloni un bon vi comença cuidant la vinya. El lema ens duia molt a aquesta idea “De l’agre de la terra néixer la planta que dona el fruit per poder fer un bon vi”.

 

El 2015 és una il·lustració d’una copa i una botella de vi coronada per al gall de Pollença, eludeix a la idea que la Fira del Vi de Pollença ja la tenim consolidada, ja la sentim molt nostra i podem estar orgullosos de tenir una fira única en l'àmbit de Mallorca, on es reuneixen un nombre important de cellers de Mallorca.

 

El 2016 és la imatge d’un singló de vi obert que recorda a un cor i coronat per un gall. Pollença és el punt de trobada d’aquests cellers mallorquins, ens convertim al llarg d’un cap de setmana amb amfitrions del món del vi.

 

El 2017 la imatge és la construcció d’una botella feta amb diferents taps de vins, on es veuen les diferents coloracions dels vins, també ressaltant la importància que té un bon tap de vi, és tot un món.

 

El 2018 una imatge suggerent d’un paisatge amb una illa en forma de botella. El lema és a poc a poc. Perquè a poc a poc hem anat fent creixa i consolidant aquesta fira. I a poc a poc els cellers de Mallorca es van fent un nom dins el món del vi.

 

El 2019 és la primera vegada que la imatge es du a concurs, el guanyador és Raúl Casado amb una il·lustració on surten diferents referents arquitectònics de Pollença inclosos dins una botella de vi i inundats per un Torrent de vi. Continuem amb la idea de Pollença com a amfitriona del vi.

 

El 2020 i 2021 la guanyadora de la imatge va ser l’artista Aina Perelló amb una suggerent imatge que evoca tant el vi com totes les emocions que esdevén quan veiem i compartim moments i botelles de vi.

 

El 2022 el guanyador n'Antoni Cabanellas Cerdà amb una suggerent i elegant imatge de la copa i el vi, una il·lustració amb un llenguatge molt seu.

 

L’any 2023 la guanyadora va ser na Coloma Ferragut amb una imatge feta amb un traç a la manera d’un croquis o mapa on surten les dues DO de Mallorca, la IGP Vi de la Terra Mallorca i la DO Montsant, ja que els vins que trobant a aquesta Fira pertanyen a una o varies d’aquestes denominacions.

 

L'any 2024 ha sigut Joan Garcia amb la seva imatge anomenada “taps” una imatge amb impacte i que eludeix directament el fent d’encetar una botella de vi com començament d’una fira, d’una celebració, etc.

 

L'any 2025 ha sigut na Magdalena Vilanova, amb una bonica aquarel·la que aboca una parra i la terra. 

 

VI PRIMITIU

 
TITULO
DESCRIPCION